17 Mayıs 2012 Perşembe

her çekirdek bir ağaçtır



Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar.
... Bu sene (2012) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin.
Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün.
Üzerine de bir bardak su dökün.

Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır.
Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir !
Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler...
 

16 Mayıs 2012 Çarşamba

HAYAL AĞACI İSTEKLERİ




5 yaş grubunun, hayal ağacından istediklerinin bazıları
-Ben annemden bebek istiyorum. (çocuk büyütmenin zorluğunu tabi bilemiyor)
-Aslan istiyorum, başkada hiçbirşey istemiyorum. (daha ne isteyeceksin çocuğum)
-Atlı şovelye istiyorum, büyücü olmak istiyorum. ( tv dikkat)
-Araba ve uçağım olsun istiyorum. (uçak ????)
-Ben anne olmak istiyorum. (inşallah)
-Yavru aslan ve kaplan istiyorum(nereden alınır ki?)
-Gökyüzündeki yıldızlar gibi olmak istiyorum.(sen zaten bir yıldızsın anne baban için)
-Gerçek arabam olsun, audi markası olsun. (ben daha markaları öğrenemedim)
-Anne ve babamla mutlu olmak istiyorum........

15 Mayıs 2012 Salı

Teyzem ve Annem

Teyzem ve Annem






Bir röportajda okumuştum evlat edindiği çocuk için, ben çocuğumu karnımda değil yüreğimde büyüttüm diye. İşte gerçek anneliğin tarifide bence bu.
TÜM ANNELERİN ANNLER GÜNÜ KUTLU OLSUN....

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Bir Fener'linin Galatasaray şampiyonluk duası

Arena'nın açılışında EGE



Annelik demek, Fenerbahçe'li olup oğlun için Galatasaray'ın kupayı alması için dua etmek demek. Oğlunla beraber çığlık atıp, gözlerinin dolması demek. Gerçi Ege'nin sevincini 100 Fenerliye gösterseniz iyi ki Galatasaray kupayı aldı derler. Tebrikler Cimbombom, iyi bir sezon oynayan Fenerbahçe oyuncuları size de tebrikler...

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Anneannem ve Hıdırellez

          Anneannem, Selanik'te 5 kardeşin en büyüğü olarak dünyaya gelmiş. Çocukluk yılları savaş, gençlik yılları mübadele, topraksızlık, kardeş ölümü, savrulmalar ve yokluklarla geçmiş. Mübadele zamanında yollara düşmüş bir ailenin çocuğu, hayatı savrulup durmuş ve Ege kıyılarında yerleşilmiş. Orada evlenmiş 3 çocuk doğurmuş ya da ben yaşayanları biliyorum. Uzun boylu, iri cüssesi ve kocaman bir yüreği bulunan bir çınardı. Hayatını 3 çocuğu ve 7 torunu için yaşayan (oğlunu ayrı bir severdi), hayatına dokunduğu herkes de derin izler bırakan bir kadın.
    Yine bir hıdırellez  anneannemin doğum günü ve seromani zamanı. Anneannem anlatırdı 5. Mayıs akşamı Hıdır ve İlyas Peygamberlerin bir araya geldigi gün. 5.Mayıs akşamı küçük bir ateş yakılır ve üzerinde atlanılır, hastalıklardan uzak durmak için. Küçük para keseleri hazırlanır gül ağacına asılır ve sabah ezanı ile toplanır o yıl bereketli olması için. Tüm dilekler yazılır, çizilir ve gül ağacının dibine bırakılır İlyas ve Hıdır Peygamberler geçerken dileklere dokunsun diye. 6.Mayıs sabahı ezan ile uyanırdı canım benim, taze çiçeklerden yapraklar toplayıp su dolu bir kaseye koyardı ve yüzümüze serpiştirirdi baharın tazeliği ve güzelliği bizimle oldun diye. Sabah yumurtalar haşlar onları yedirirdi o sene güçlü ve dayanıklı olalım diye.  Torunlarını toplar pikniğe götürürdü baharı karşılayalım diye.
İnanınca olur derdi, bize hıdırellezde inançla yapılanın olacağını anlatırdı. Hadi bakalım yeni gelen baharı karşılamaya, gül ağaçlarına para keseleri asmaya, ateşten atlamaya, yumurta yemeye ve dilekler dilemeye. Umarım bu hıdırellezde bolluk, bereket, sağlık, sıhhat, kısmet, istediğiniz tüm dilekleri yerine gelsin. İlyas ile Hıdır Peygamberler size de uğrasın.